Decembrová nezamestnanosť na Slovensku láme rekordy

21.01.2013 Bratislava

Bratislava 21. januára (TASR) - Nezamestnanosť na Slovensku v decembri minulého roka medziročne vzrástla. Podľa štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR dosiahla 14,44 %, čo znamená pri medziročnom porovnaní nárast o 0,85 percentuálneho bodu. Pri medzimesačnom porovnaní sa zvýšila o 0,25 bodu.

Podľa dnes zverejnených údajov evidovali v uplynulom mesiaci na úradoch práce celkovo 390.111 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, pričom ich počet sa medziročne zvýšil takmer o 28.000. Spolu bolo na úradoch evidovaných 425.858 ľudí. V takom prípade sa do ich počtu započítavajú aj nepracujúci, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania.

Pri regionálnom porovnaní zaznamenal najvyššiu mieru nezamestnanosti Banskobystrický kraj, a to 20,81 %. Nad slovenským priemerom sa pohybovali tiež Prešovský (20,66 %) a Košický kraj (19,58 %). V prípade okresov dosiahla najvyššiu nezamestnanosť Rimavská Sobota, a to 35,59 %. Naopak, najnižšiu nezamestnanosť, 4,15 %, zaznamenal okres Bratislava I.

Za rastom nezamestnanosti v SR stojí ekonomická situácia aj zmeny legislatívy

Za rekordným rastom počtu nepracujúcich stojí ekonomická situácia, ale aj posledné legislatívne zmeny vlády SR. Tvrdia to analytici v reakcii na nárast nezamestnanosti za december minulého roka na 14,44 %, čo je najvyššia úroveň od jari 2004.

Prvoradým faktorom je podľa analytika Slovenskej sporiteľne Martina Baláža ekonomické spomalenie Slovenska v dôsledku zhoršujúcej sa situácie v eurozóne. Oslabenie ekonomiky je pritom viditeľné najmä na poklesoch priemyselnej produkcie v posledných mesiacoch minulého roka.

"Časť z nárastu možno pripísať snahe zamestnávateľov predísť vyšším nákladom pri prepúšťaní zamestnancov od 1. januára 2013. A tí tak presunuli časť neskôr zamýšľaných výpovedí už do konca minulého roka," dodal makroekonóm VÚB Andrej Arady. Nasledujúce mesiace by tak podľa neho mohli priniesť čiastočnú kompenzáciu v podobe miernejšieho nárastu počtu nezamestnaných.

Fundamenty pre pracovný trh však podľa odborníkov naďalej ostávajú slabé. "Nízky ekonomický rast prípadne stagnácia, rastúce dane a príspevky do sociálneho zabezpečenia spolu s prísnejším Zákonníkom práce sú brzdou v tvorbe nových pracovných miest, ale aj rastu miezd," objasnil Arady.


Rizikové skupiny nezamestnaných by si mali hľadať prácu v zahraničí

„Súčasná situácia je pre nás ťažšia ako v roku 2004. Všetci máme nastavené iné životné náklady, ktoré sú oveľa vyššie ako kedysi. Navyše, hospodárstvo stagnuje v celoeurópskych i svetových rozmeroch. Karty výrazne mieša dlhová kríza krajín eurozóny. Situácia je však stále ľahšia ako na prelome rokov 2008 a 2009, keď nezamestnanosť začala opäť rásť a reakcie na tento stav boli často zbytočne panické,“ povedal v súvislosti s rekordnou nezamestnanosťou konateľ personálnej agentúry ProAct People Slovensko Peter Paška.

Podľa jeho slov väčšie prepúšťanie v roku 2012 bolo dôsledkom stagnujúceho hospodárstva, a teda dôsledkom nedostatku zákaziek. Prepúšťalo sa aj na základe špekulácie v súvislosti s očakávaným rastom nákladov na tento proces, aj keď Zákonník práce je po zmenách voči zamestnávateľom stále mierny v porovnaní so zvyškom Európy.

"Myslím si, že takíto prepustení sa budú postupne na svoje pozície vracať už v priebehu marca a apríla. Trvalejší rast zamestnanosti je plne závislý od celkovej hospodárskej kondície a v prvom kroku od rastu objednávok z EÚ, hlavne z Nemecka, od ktorého sme po ekonomickej stránke bytostne závislí,“ myslí si Paška.

Aktuálna situácia nenahráva na pozitívnejšie vyhliadky rizikovým skupinám na trhu práce. Absolventom, dlhodobo nezamestnaným či skupine 45+ radí, aby si prácu na určitý čas hľadali aj v zahraničí, hoc aj na brigádnickej úrovni, ktorá im v každom prípade pomôže zlepšiť ich osobnú situáciu. Keďže v prognózach toto nebude pre Slovensko najlepší rok, očakáva, že vláda začne s týmito skupinami intenzívnejšie a systematicky pracovať.
 

Vyberte región